album 365

2018-04-23
Ett soligor är väl ingen status att äga
När ja ändå skulle till affären idag så tog ja med mig kameran med ett objektiv idag och tog svängen ner till hedströmmen bakom herrgården.
Vivitar , expert och soligor var ju populera konsument objektiv på 1970 och 80 talet och manuella så klart.
Ägde själv ett vivitar 70-300 en gång och som ja köpte av bröderna som hade foto butiken i fagersta.
och det var långt före den digitala marknaden för hobby fotografer vart fall.
idag så har ja kvar ett soligor från den eran, ja jag har flera men ändå.
det var detta soligor som ja testade idag.
nu låter det som att ja inte har använt dessa gamla oldtimers och det kan väl stämma till en del, sedan ja gick över till det digitala så har dom mest stått och dammat i skåpet för det mesta och även detta soligor som ja fick rent utav tvätta rent från damm idag.
När man fota analogt så syndes inte oskärpan och skavankerna så bra i bild av dessa gamla reliker det blir när man sätter dom på en digital kamera som man först får se hur dåliga dom är !! eller var.
som typ idag när ja fotade med denna soligor.
det var näst intil omöjligt att få en skärpa med detta objektiv utan man fick näst intill köra på en chansning, ja detta blir nog bra typ !
får inte heller info i sökaren av tiden utan där så får man höfta till med en trolig tid för ändamålet sedan får man avgöra om det blev bra och blev det inte det så får man ställa om tiden och försöka igen.
det är det som gör foto så roligt igen då man fotar med dessa oldtimers som saknar helt dessa hjälpmedel som finns i dom nyare objektiven.
den har breddvidden 35-140 och med det annurlundare bländaren 3,8/5,6
har även ett fusk macro som ja även provade idag med varierande resultat.
det väger 500 gram så det är mycket glas i detta objektiv och inte billigt plast.
så med kamera och objektiv så kom ja upp i en vikt på 1600 gram.
ja det är långt ifrån ett super objektiv och passar väl bäst att stå bland dom andra oldtimers i hyllan, men ska ja säga den har sin charm i alla fall tycker jag............ skärpa i bild är inte allt en bild måste även kunna ses levande ut och inte tillgjord på nått sätt och där så tycker jag att dessa oldtimers till objektiv kommer till sin rätt.
detta objektiv kommer ja säkert att prova en mer gång och i ett förhoppnigsvis bättre väder en vi hade idag +4 och dugg regn.
då ja gick ut på bryggan nere i hedströmmen nedanför dammluckan så kända man vattnets kraft slå i mot bryggkanten och den liksom ville slita sig loss från sitt ankare och följa med strömmen ner i det så kraftiga vatten strömmen av vår floden som råder just nu.